top of page

SANKALPA – UMJETNOST OSLUŠKIVANJA

Svaki put kada se pojaviš na prostirci i odlučiš odvojiti vrijeme za sebe, tijelo, um i fokus prema unutra učinio/la si puno za sebe. Svako pojavljivanje je jedna mala pobjeda. Budimo iskreni, nismo baš svakoga dana raspoloženi ustati i započeti svoju praksu, ali baš tih dana kada nam se ne da, boravak na prostirci nam treba najviše.


Yoga zagreb studio.

Kada stignemo u studio već je lakše, naše tijelo nas podsjeća da je to sigurno mjesto za otpuštanje i opuštanje. Nekoliko trenutaka nakon što sjednemo na prostirku postajemo svjesni svog disanja i jednostavnosti bivanja u sebi i nastaje tišina… prilika za postavljanje namjere tj. sankalpe. Često u tim prvim trenucima prakse učitelj kaže: odredi svoju sankalpu ili namjeru… zapitaj se što trebaš danas.


Sankalpa je naziv na sanskritu iz jogijske filozofije, kod nas poznata kao namjera, koncepcija, ideja ili predodžba formirana u umu ili srcu. "Kalpa" znači zavjet ili "pravilo koje treba slijediti iznad svih drugih pravila". "San" predstavlja našu vezu s najvišom istinom. Sankalpa je, dakle, zavjet i obveza kojom podržavamo našu najvišu istinu. Sankalpa bi trebala zrcaliti dublje značenje našeg života, ona time postaje izjava koja nas podsjeća na našu pravu prirodu i time vodi naše životne izbore.


Svrha namjere je povratak sebi, svojim unutarnjim željama koje je vrlo lako izgubiti iz vida zbog našeg načina života, žurbe i moranja. Kada smo puni neobrađenog, unutarnjeg materijala, teško nam je jasno vidjeti što naše srce zapravo želi. Naš pravi glas skriven je ispod naših popisa zadataka i očekivanja. Teško nam je razdvojiti vlastiti glas i želje od glasova i želja onih oko nas.


Da bismo stvorili život koji nam je suđeno živjeti, moramo uvijek iznova privlačiti um našoj dharmi, našim najdubljim namjerama i kvalitetama Božanskog u nama.


Sankalpa može odražavati našu pravu prirodu poput jednostavnih izjava kao što su: "Ja sam mir" ili "Ja sam ljubav.". Također može poprimiti i oblik specifične namjere ili cilja koji opisuje ono što trebamo učiniti i gdje usmjeriti svoju energiju kako bismo napredovali u svojim većim životnim ciljevima koji su povezani sa našom višom istinom.


Otkrivanje sankalpe je proces slušanja. Naša iskrena želja je već prisutna i čeka da bude viđena. To nije nešto što trebamo izmisliti, a um ne mora divljati u potrazi za tim.


Za odabir sankalpe dopusti malo vremena da ti dođe sama, ona traži trenutak introspekcije prije nego što stvorimo namjeru kamo želimo ići. Sankalpu postavljamo kao misao vodilju te ju mentalno izgovaramo tri puta u obliku pozitivne izjave ili afirmacije, kao da se već dogodila, tj. kao da je u trenutku izgovaranja to stvarno stanje - na taj način tu namjeru pozivamo u svoj život.


Također se možemo podsjetiti na najjednostavnije stvari koje zaboravljamo u svakodnevnom životu, pokušajmo se više fokusirati na pozitivno, manje pronalaziti sami sebi zamjerke.

Kada počinjemo raditi s sankalpom, praksa može izgledati kontradiktorna. Počinjemo identificiranjem onoga što želimo, ali jedini način da to ostvarimo je da osvijestimo da to već jesmo. Postavljamo specifične ciljeve i kako bi djelovali u skladu s tim ciljevima, prvo priznajemo da smo već cjeloviti i da imamo sve što je potrebno.


Yoga i meditacija zagreb zapad.

Sljedeći put kada čujete rečenicu postavi sankalpu ili namjeru, zastanite, dajte si vremena i poslušajte sami sebe. Za slušanje srca potrebna je hrabrost i miran, staložen um – onaj koji se kultivira meditacijom – tada najbolje čujemo ovaj najdublji poziv. Kada čujete poziv, morate biti voljni bivati s njim, osjetiti ga i duboko razmisliti o njemu i morate biti voljni odgovoriti na taj poziv.



"Usmjerite svoju energiju s namjerom, ali imajte na umu da je vaša priroda nepromijenjena bez obzira na to postižete li svoje ciljeve ili ne. Živite što zadovoljnije između cilja i ostvarenja cilja.” - Rod Stryker


Autorica teksta: Silvija





bottom of page