top of page

MINDFULNESS – (MOJ NOVI) STIL ŽIVOTA

Prije nego li ispišem svoju riječ vezano uz Mindfulness, voljela bih na početku dati definiciju Mindfulnessa prema autoru Kabat – Zinnu, koji je ujedno oformio program za ublažavanje stresa pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta Massachusetts:


“Mindfulness je višeznačan konstrukt kojeg čini promatranje iskustava iz trenutka u trenutak, na neosuđujući, nereaktivan, znatiželjan način uz svjesnost i namjeru.”


I definicija kao definicija može biti više ili manje korisna pa ću dati sebi slobodu da vam prenesem što je Mindfulness.


Mindfulness je pojam koji obuhvaća skup tehnika i metoda čijom svakodnevnom praktičnom primjenom

usmjeravamo svoje misli na sadašnji trenutak. To je sposobnost osvještavanja svojih misli bez pružanja otpora i prosuđivanja kakve su (dobre ili loše) i vezivanja na njih.


Mindfulness obuhvaća način razmišljanja pojedinca koji mu pomaže da u svakom trenutku može

osvijestiti realnost sadašnjeg trenutka, bez osuđivanja, prosuđivanja i pružanja otpora te mu omogućava

prihvatiti okolnosti onakvima kakve jesu. To je također koncept koji uključuje i stil življenja, usvajanje navika i ponašanja koje je usmjereno na psihofizičku dobrobit pojedinca.


Meditacija u prirodi.

Ono što bih ja istaknula najviše jest da je Mindfulness stil života koji je suprotnost stilu života koji većina živi danas – užurbanost, nedostatak vremena, život u prošlosti i budućnosti. To ne znači da ćete prakticirajući ove tehnike živjeti usporeno ili prosvijetljeno poput Buddhe. Živjet ćete svoj život, ali ćete više fokusa i pažnje usmjeravati na ono što se događa u trenutku oko vas. Lakše ćete osvijestiti gdje su vam misli u nekom trenu i prihvaćati ono što vam se događa jer ćete naučiti da je sve oko nas neutralno, odnosno da mi sami situacije definiramo kao dobre ili loše u skladu s našim prethodnim životnim iskustvima i uvjerenjima. Osvijestit ćete da se sve događa samo sada i lakše ćete se disocirati od misli i vratiti u svoje tijelo.


Cilj prihvaćanja Mindfulnessa kao stila života je život u zdravlju, život u sadašnjosti, kontrola vlastitih

misli, neosuđivanje sebe, svojih misli i emocija kao i vanjskih okolnosti, prihvaćanje okolnosti kakvima

jesu bez da ih procjenjujemo kao dobrima ili lošima, otpuštanje i povjerenje.


Bolest novog doba leži u tome što u ovome trenutku sada živimo ili svoju prošlost (što dobrim dijelom rezultira razvojem depresije) ili strahujemo od budućnosti (što dobrim dijelom rezultira razvojem anksioznih poremećaja) i nismo svjesni svega što imamo i jesmo sada i da je to sasvim dovoljno da se osjećamo dobro i da od tuda crpimo snagu za naše kratkoročne i dugoročne ciljeve.


Vrijednost Mindfulnessa jest u tome što je znanstveno utemeljen i time “skepticima” daje dobre “dokaze” da ipak primjena tehnika i stila razmišljanja ima utjecaja na cjelokupnu dobrobit pojedinca. Također, tehnike i metode za primjenu su zaista jednostavne, svakodnevne, životne i ne trebate za njih nikakav financijski ulog.


Kako mi jesmo duhovna bića u materijalnom tijelu te su um, duša i tijelo međusobno povezane komponente i jedna na drugu utječu, tako i Mindfulness objedinjuje vježbe disanja, različite vrste meditacija, usmjerenu svjesnost, vježbe joge i rad na osvještavanju automatskih negativnih misli i uvjerenja.


Satovi joge su izvrsna dopunska točka u prakticiranju Mindfulnessa. Joga studio u Zagrebu nudi izrazito

širok spektar kvalitetnih i stručno vođenih satova joge za početnike u jogi kao i napredne vježbače, zvukoterapije i zvučne masaže, a cijeli joga raspored možete pogledati kroz poveznicu.


Da bismo promijenili svoju okolinu, najprije moramo mijenjati svoju unutrašnjost, a ovim tehnikama

upravo radite to – vraćate se sebi, svojim mislima, dahu, tijelu, vlastitim resursima i sve to u datom trenutku. Jer sada je jedini trenutak u kojem odabirete nove misli, stvaraju se novi osjećaji, donose se nove odluke i sve to

posljedično utječe na promjene koje se vide u nekom novom budućem sada.


Meditacija i joga u Zagrebu.

Najbitnije, Mindfulness nije magična tehnika kojom nestaju svi problemi čim napraviš jednu meditaciju

ili jednu stranicu zahvalnosti. Zapravo, problemi uopće ne nestaju, već učiš živjeti s problemima, prihvaćati ih, gledati na njih kao svoje životne putokaze – poput igre “toplo hladno”- pa dođe problem i kaže hladno hladno, promijeni smjer! Ovim tehnikama problem neće imati negativnu konotaciju, već će problem biti samo problem, moći ćeš ga prihvatiti i nastaviti dalje, preuzevši iz njega ono dobro, snagu i znanje koje ti je namijenjeno s tim izazovom.


Moja preporuka je zamijeniti riječi tehnike i metode s riječi stil. Stil je nešto dugoročno, tj. dugoročne promjene koje stvaraš u sebi, a koje će ti promijeniti upravo ono što želiš mijenjati.


Mindfulness je stil života.


Mindfulness je za tebe ako:

  • Si spremna/an dugoročno raditi na sebi.

  • Ne očekuješ instant i površinske rezultate.

  • Si spremna/an preuzeti odgovornost za svoje rezultate.

  • Si spremna/an mijenjati dosadašnje životne navike.

  • Si spremna/an suočiti se s nekim svojim ograničavajućim uvjerenjima.

  • Želiš fokus prebaciti s vanjskih okolnosti na svoje unutarnje procese.

Ako ste osjetio/la da je Mindfulness tvoj novi stil života i želiš tom procesu dati više pažnje u svom životu, možeš popratiti moj instagram profil @tomacgorana - Mindfulness Intense & NLP

by Gorana Tomac, gdje dijelim edukativan sadržaj na ovu temu. Također, u narednom razdoblju pripremam i

interaktivne radionice Mindfulnessa pa na mojoj stranici možeš popratiti informacije na vrijeme.


O meni


Gorana Tomac, socijalna pedagoginja, Mindfulness Intense trenerica, edukantica NLPt psihoterapije, voditeljica grupnih fitnes programa, zaposlenica u privatnoj tvrtki. Ako maknem sve ove “službene” uloge i titule koje volimo nositi u životu, ja sam jednostavno duša na svom razvojnom putu i osjećam da je uloga moje duše davati, predavati i širiti ono što na tom svom putu naučim, iskusim i spoznam, biti suputnik i podrška na nečijem tuđem putu. Volim holistički pristup kroz tijelo, um i dušu i vjerujem da možemo što želimo kad dođemo do naše prave prirode i svojih uvjerenja.


Autorica teksta: Gorana Tomac




bottom of page