top of page

PRENATAL YOGA

Joga za trudnice jedan je od ključnih elemenata zdrave, sretne trudnoće. Ovo je odličan način da ostanete aktivni tijekom trudnoće. Nježni satovi niskog intenziteta fokusirani na istezanje, jačanje, mentalno centriranje i razvijanje veće svijesti o dahu nude velike fizičke i mentalne dobrobiti.

Joga vam pomaže da se suočite s zahtjevima poroda i majčinstva.

Joga za trudnice.



KAKO VAM PRENATALNA JOGA POMAŽE DA SE OSJEĆATE SJAJNO I OSTANETE SMIRENI TIJEKOM DEVET MJESECI TRUDNOĆE?


PODRŽAVA TIJELO


U trudnoći, tijelo doživljava ubrzanu tranziciju i potrebna mu je pomoć pri prilagodbi. Vježbanje prenatalne joge osmišljeno je kako bi podržalo promjene koje se događaju u trudnoći, nudeći sigurne opcije istezanja i jačanja mišića i tijela, a jedna od prvih stvari koje ćete naučiti na satu joge je ispravno disanje.


JAČA I OPUŠTA VAŽNE MIŠIĆNE SKUPINE


Joga za trudnice osnažuje mišiće zdjeličnog dna, bokova i trbušne jezgre i priprema ih za proces rađanja, ali istovremeno učimo i kako opustiti te iste mišiće. Svijest o ovom dijelu tijela, te kako uz pomoć daha opustiti mišiće jedan je od ključnih elemenata koji vam može pomoći u porodu i postpartumu.


KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNE JOGE I PRENATAL JOGE


Rad na povezivanju s jogijskim metodama dubokog, svjesnog disanja može pomoći tijelu da se opusti te razviti samopouzdanje a samim time i veće stanje opuštenosti kod žena koje može itekako pomoći pri porodu.


POVEZANOST S VAŠOM BEBOM


Odlazak na prenatalnu jogu svaki tjedan je podsjetnik da odvojite vrijeme od užurbane svakodnevnice kako biste se brinuli o svojoj bebi koja raste i povezali se s njom. Vaše zajedničko putovanje počinje prije poroda i to je poseban period koji nitko drugi ne prolazi osim vas i vaše bebe.


OLAKŠAVA TRUDNIČKE TEGOBE


Pomaže kod bolova u donjem dijelu leđa, mučnina, nesanica, glavobolja i otežanog disanja. Vježbanjem potičete zdravu cirkulaciju. Ispravno disanje može vašoj bebi i vašim mišićima donijeti prijeko potreban kisik. Sve to u kombinaciji s meditacijom i asanama može donijeti veliko emocionalno i psihičko olakšanje pomažući ženi u nošenju s zahtjevnim aspektima trudnoće.


Trudnički satovi prenatal joge u Zagrebu.

U DRUŠTVU JE LAKŠE


Za vrijeme trudnoće važno je izgraditi snažan sustav podrške. Često će ovaj sustav podrške uključivati obitelj i prijatelje. Može biti korisno proširiti svoj sustav podrške na druge trudnice.


Jedna od najvećih dobrobiti prenatalne joge je pridruživanje zajednici s drugim trudnicama,

gdje se žene međusobno povezuju i podržavaju.

Još važnije, susret s drugim trudnicama daje vam priliku razgovarati s nekim tko prolazi isto.


Dijeljenje trudničkog putovanja s novim prijateljicama može ublažiti vašu tjeskobu i brige zbog skorog majčinstva, a istovremeno će vam ublažiti bol u leđima i umiriti tijelo.


KOJE SU DOBROBITI JOGE ZA TRUDNICE


Poboljšan san.

Smanjen stres.

Povećana snaga, fleksibilnost i izdržljivost.

Smanjena bol u donjem dijelu leđa.

Smanjena mučnina.

Smanjen sindrom karpalnog tunela.

Smanjene glavobolje.

Smanjen rizik od prijevremenog poroda.



Uz navedene dobrobiti, studije otkrivaju da postoji povezanost između prenatalne joge i smanjenja komplikacija povezanih s hipertenzijom, kao i poboljšanja fetalnog ishoda.


KAKO POČETI S PRENATAL JOGOM


Mnogo je važnih čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru prenatal satova. Važno je da potražite satove koje vodi certificirani učitelj prenatalne joge, jer su oni upoznati s određenim pozama koje treba izbjegavati i na koje se usredotočiti.


ŠTO JOŠ TREBA ZNATI


Nemojte se nikada forsirati, trudnoća je razdoblje kada više nego ikada mudro biramo granice. Joga je sredstvo za opuštanje i jačanje u granicama koje nisu preintenzivne.


Trudnicama se također ne preporučuju ekstrremne inverzije, poze na leđima i trbuhu ili koje zahtijevaju jako istezanje trbuha.


Važno je posavjetovati se sa svojim liječnikom prije početka prenatalne joge, a prakticirati trudničke satove možete nakon navršenog dvanaestog tjedna uredne trudnoće.


U našem joga studiju u Zagrebu možete pronaći stručno vodstvo u malim grupama. Pogledajte puni raspored ili nas kontaktirajte za više informacija.




Autorica teksta: Frankie/Eyogahub








bottom of page