top of page

10 RAZLOGA ZAŠTO PRAKTICIRATI JOGU UJUTRO

Ako želite započeti dan u pozitivnom tonu jutarnja joga nudi mnoštvo dobrobiti za tijelo i um, što je čini idealnom za početak dana.


Yoga Zagreb.


Evo deset razloga za uvođenje jutarnje prakse joge u vašu dnevnu rutinu:


1. VIŠE ENERGIJE


Ova praksa povećava protok krvi, obogaćuje tijelo kisikom i potiče energiju, ostavljajući vas osvježenim i okrijepljenim.


2. BOLJI FOKUS, KONCENTRACIJA I PRODUKTIVNOST


Bavljenje jogom ujutro poboljšava mentalnu jasnoću i fokus. Kombinacija disanja i svjesnog pokreta smiruje um, omogućujući vam da svom danu pristupite svježi i odmorni, dok energija i fokus dobiveni jutarnjom praksom dovode do veće produktivnosti tijekom dana. Pristupite zadacima učinkovito i smireno, maksimizirajući svoj potencijal.


3. SMANJENJE STRESA


Joga smanjuje osjećaj preopterećenosti i tjeskobe koji su sve više prisutni kao rezultat užurbanog načina života.


4. POBOLJŠANA FLEKSIBILNOST


Redovita jutarnja joga pridonosi poboljšanoj fleksibilnosti tijekom vremena. Lagano istezanje oslobađa napetost u mišićima, olakšava kretanje i sprječava ukočenost tijekom dana.


5. BOLJE DRŽANJE


Fokus na posturu tijekom joge dovodi do boljeg držanja u dnevnim aktivnostima. Kultiviranjem svijesti o tijelu možete ublažiti ili spriječiti bolove u leđima i vratu povezane s lošim držanjem.


6. POBOLJŠANI SAN I PROBAVA


Joga aktivira i parasimpatički živčani sustav, samim time i probavni sustav poboljšavajući cjelokupno zdravlje i vitalnost. Dok daje energiju za ostatak dana također potiče bolji san. Opuštanje i smanjenje stresa pripremaju tijelo za miran san, osiguravajući da se sljedeće jutro probudite osvježeni.


7. "MINDFULNESS" I PRISUTNOST


Započinjanje dana svjesnom aktivnošću poput joge potiče optimizam i mentalnu jasnoću, definirajući time ostatak dana.

Mentalna magla blijedi uz tehnike "pranayame", tj. jogijskim disanjem, a fokus i koncentracija rastu.

Zahvalnost i prisutnost mogu biti moćne dnevne namjere.

Obratite pozornost na to kako doživljavate vrijeme i različite situacije iz pozicije prisutnosti i zahvalnosti.


8. USPOSTAVLJANJE RUTINE


Dosljedna praksa joge uspostavlja zdrave navike. Dajete prioritet brizi o sebi i time uspostavljate dnevnu rutinu koja je krojena isključivo za vas i vaše potrebe.


9. ODREDITE NAMJERU ZA DAN


Uključivanje namjere u vašu jutarnju praksu joge može duboko utjecati na dan koji je pred vama. Ovom metodom pozitivno pristupate dnevnim izazovima i lakše se nosite s njima.


10. OSVJEŠTAVANJE VLASTITIH POTREBA


Prije nego što se posvetite potrebama drugih, usmjerite fokus prema sebi kako biste prepoznali vlastite potrebe. Zato je važno povezati se sa samim sobom ujutro kako bi se podržalo mentalno zdravlje i emocionalna stabilnost.



Iako jutarnja joga nudi brojne prednosti, važno je upamtiti da je najbolje vrijeme za vježbanje ono koje odgovara vašem rasporedu i mogućnostima. Tek tada ćete postići dosljednost i iskusiti rezultate.


Ako ne znate gdje i kako početi pogledajte naš raspored i pridružite nam se na jutarnjim terminima, a više o našem "Morning Yoga" terminu možete pročitati ovdje.


Jutarnja joga nudi obilje dobrobiti za tijelo i um, što je čini idealnim načinom za početak dana. Bilo da tražite više energije, smanjenje stresa ili bolji fokus, jutarnja vježba joge može vas dovesti do tih ciljeva.


Zato uzmite svoju prostirku, duboko udahnite i prihvatite transformativnu moć jutarnje joge.

bottom of page