top of page

SVETI DUH

 

Sveti Duh je brdovita ulica koja se nalazi u zapadnom dijelu grada te spada pod zagrebačko naselje Črnomerec. Povezuje Ilicu i Lukšiće, te je poznata po tome što se ovdje nalazi župa i svetište sv. Antuna Padovanskog, te Klinička bolnica Sveti Duh.

Ovo mjesto ima povijest još od 15. stoljeća, kada je podignuta crkva na zapadnoj strani gradske tadašnje općine. Oko crkve je tada bilo tek nekoliko kuća u kojima su živjeli gradski kmetovi. No, nakon 1625. godine je na poticaj gornjogradskih isusovaca osnovana i kmetska bratovština sv. Izidora.

Intenzivnije doseljavanje je krenulo u 18. stoljeću, te su se tada na Sv. Duh krenuli doseljavati i članovi gornjogradskih cehova te obrtnici. Župa koju danas poznajemo je osnovana 1932. godine, a crkva je dovršena dvije godine poslije.

Črnomerečka jezera

 

Črnomerečka jezera su zapravo nepoznanica za mnoge stanovnike grada Zagreba bez obzira na to što se nalaze čak i na google kartama. Na samo 200njak metara od Super Konzuma, u blizini tramvajskog i autobusnog terminala na Črnomercu, nalaze se ova dva jezera. Nastala su kao glinokopi prilikom vađenja materijala za proizvodnju opeke. Jezera nisu velika no nisu ni toliko malena da bi ih se lako ignoriralo.

Sama jezera nisu posebno zanimljiva, te su dugo bila odlagalište otpada. Posljednjih godina su očišćena tako da se tamo može sigurno prošetati. No, ono što je zanimljivo na tom području su ostaci njemačkih bunkera iz Drugog svjetskog rata. Među njima je i bunker 7. SS divizije Princ Eugen, odnosno takozvani regelbau B. To je primjer standardne Njemačke gradnje u svrhu protuzračne obrane.

Navodno ih je bilo 5 na ovom području, dok se sada vide ostaci od samo dva. Glavni bunker je 1,5m debelih zidova uz hrpu betona i željeza, dok se od drugog naziru samo ostaci. Jezera su napuštena no i dalje postoje brojne staze i određen broj posjetitelja, koji su ponajviše lokalni ribiči.

Od Črnomerečkih jezera krenite na sjeveroistok i vozite 270 metara, zatim skrenite lijevo prema ulici Milana Rojca. Nastavite još 33 metra, te skrenite lijevo u ulicu Milana Rojca i vozite još 150 metara, do skretanja ulijevo za Črnomerec. Nastavite vožnju 13 metara i skrenite desno na Krčelićevu ulicu i vozite 300 metara. Zatim skrenite desno u ulicu Sveti Duh, te nastavite još 170 metara do Pizzerije Lorca.

https://goo.gl/maps/Cg4fGq355VJ3thFh7

Od Pizzerije krenite jugoistočno u ulici Sveti Duh te za 13 metara izađite na drugom izlazu u kružnom toku prema ulici Dunjevac. Vozite 110 metara i zatim skrenite lijevo. Nakon 190 metara, s desne strane vidjet ćete Wine bar Santo.

https://goo.gl/maps/Cu6DWSaxAswz6ZL39

Krenite sjeverozapadno u ulici Dunjevas prema ulici Sveti Duh i nastavite vožnju 200 metara, zatim skrenite desno. Pratite ulicu još 180 metara te zatim skrenite desno u Orahovac i vozite još 13 metara. Pratite cestu Sokolovac još 81 metar i s desne strane vidjet ćete uzbudljiv Skydive Croatia.

https://goo.gl/maps/ub4en7A7v94f3y7d9

Nakon što ste posjetili savršeno mjesto za ovisnike o adrenalinu, krenite sjeverozapadno u Sokolovcu prema Orahovcu i vozite 81 metar, te skrenite blago ulijevo. Nakon 400m skrenite lijevo u ulicu Sv. Duh, te vozite 300 metara dok ne dođete do skretanja udesno u Krčelićevu ulicu. Nastavite voziti kroz Krčelićevu još 350 metara do skretanja ulijevo na Črnomerec. Od Črnomerca krenite prema Ilici i vozite 350 metara, dok ne vidite skretanje udesno direktno na Ilicu. Nakon 1.9 kilometara vožnje po Ilici, skrenite desno u Ulicu Gmajnje. Pratite ulicu 51 metar, zatim skrenite u desno i ostanite u Gmajnje ulici još 43 metra kako bi došli direktno na lokaciju.

https://goo.gl/maps/Ad8jY9fTFmtLG3gE8

bottom of page