top of page

Kustošija

 

Kustošija je naselje grada Zagreba koje je u današnje vrijeme modernizirano i urbanizirano. Nalazi se oko donje Ilice, između Vrapča, Črnomerca i Mikulića. Kustošija se dijeli na centar, te Gornju i Donju Kustošiju. Donja spada pod četvrt Stenjevac, dok su centar i Gornja Kustošija dio četvrti Črnomerec. U naselju se većinom nalaze obiteljske kuće, no ima i neke svoje zanimljivosti kao park-šuma Grmoščica, a samo naselje se proteže uz granicu parka prirode Medvednica.

Naselje je dobro prometno povezano sa ostatkom grada autobusnim linijama. U prošlosti je ovo bilo prigradsko selo u posjedu zagrebačkog Kaptola, te je dobilo ime po glavnom upravitelju posjeda kanoniku Kustosu.

Lauba

 

Lauba je zanimljivo i jedinstveno mjesto koje predstavlja kuću za ljude i umjetničke aktivnosti udruge Lauba. U sklopu ove zgrade postoji i Bistro, te je ovo mjesto živo od jutra do večeri. Lauba okuplja razne oblike poslovanja, životne stilove te radne ritmove, tako da je najbolja definicija ovog mjesta Kuća za ljude i umjetnost.

Ovo je neiscrpan izvor suvremenih, urbanih i kulturnih sadržaja, te su vrata za sve ambiciozne i proaktivne suradnike uvijek otvorena. Brojna poznata umjetnička imena su izložena u Laubi, kao što su Đuro Seder, Marija Ujević Galetović, Alem Korkut, Kristijan Kožul, Gordana Bakić i mnogi drugi.

Sama zgrada je izgrađena još 1910. godine, te je služila kao jahaonica austrougarske vojske u sklopu vojnog kompleksa. Nešto kasnije je postala tkaonica Tekstilnog kombinata. Od cijelog vojnog kompleksa, danas je očuvana jedino ova zgrada u kojoj se nalazi Lauba. Zgrada je zaštićena kao spomenik kulture, tako da je morala biti adaptirana na način da se sačuvaju sve povijesne karakteristike.

Posjetitelji u ovom prostoru će uvijek naići na neku od brojnih izložbi ili jedan od brojnih događaja. Unutar prostora Laube moguće je organizirati i svoj događaj, izložbu, filmsku projekciju, kazališnu predstavu, prezentaciju ili čak team building.

Od Laube krenite prema istoku na prilaz baruna Filipovića prema Selskoj cesti i nastavite voziti 150 metara do skretanja ulijevo na prvom raskrižju Selske ceste. Vozite 200 metara i skrenite lijevo na Ilicu, zatim vozite još 280 metara i skrenite desno u ulicu Simona Gregorčića. Nakon 91 metar, s lijeve strane vidjet ćete Amarena Cafe.

https://goo.gl/maps/MxwuMQmJz4GX9JVa7

Nakon što ste se osvježili i odmorili, nastavite vožnju na istok ulicom Simona Gregorčića, prema ulici Ivana Cankara. Vozite 91 metar do skretanja udesno u ulicu Ivana Cankara. Nakon 350 metara, skrenite lijevo u Gradišćansku ulicu i nastavite voziti još 210 metara. S lijeve strane vidjet ćete trgovinu TEDi.

https://goo.gl/maps/GxJkCwY324gbbVTJ7

Kada izlazite, krenite na zapad prema ulici Ivana Cankara i nakon 210 metara skrenite desno u ulicu Ivana Cankara. Vozite 450 metara i zatim skrenite lijevo kako bi došli na Ilicu. Pratite cestu 600 metara i zatim skrenite lijevo na Zagrebačku cestu. Nakon 220 metara, skrenite lijevo i ostanite na Zagrebačkoj cesti, te nakon 41 metar nastavite na prilaz baruna Filipovića. Poslije 140 metara skrenite lijevo i vozite još 91 metar do Peveca Črnomerec koji se nalazi s lijeve strane.

https://goo.gl/maps/VgUPEXwdAPsKtqtK7

Pri izlazu iz Pevexa, krenite zapadno prema prilazu baruna Filipovića i vozite 91 metar, zatim skrenite ulijevo. Pratite cestu 300 metara i skrenite lijevo u ulicu Ivana Cankara. Nakon 260 metara, skrenite lijevo na Ilicu i pratite cestu 2.1 kilometar do skretanja udesno u Ulicu Gmajnje. Pratite cestu 51 metar, zatim skrenite u desno te nastavite voziti još 43 metra. Vaše odredište će biti s lijeve strane.

https://goo.gl/maps/mqnUWvF7usJszuGg6

bottom of page