top of page
  • Writer's pictureLea

MOĆ NJEŽNE DISCIPLINE

Mnogima od nas je na prvi spomen riječi disciplina, prva konotacija prilično negativna. Često disciplinu povezujemo s nečim napornim, teškim, ograničavajućim. Kao da disciplina oduzima sve one čari života – slobodu, spontanost, opuštenost.


Ali zapravo ne mora biti tako ako naučimo prihvatiti disciplinu kao svoju saveznicu i prijateljicu.

Upravo zato ja volim takvu disciplinu opisivati kao nježnu.


Nježna disciplina je ona koja nam daje slobodu, puni nas samopouzdanjem i daje puninu našem svakom danu.Kada razmišljaš o svemu onome što želiš – bilo da je to snažno i fleksibilno tijelo, kvalitetna prehrana, dobar partnerski odnos ili uspješan biznis – da bi postigla bilo koji željeni rezultat, bit će ti potrebna disciplina.


Fit tijelo postići ćeš dosljednim vježbanjem, kvalitetnu prehranu čini dosljedan unos cjelovitih namirnica i nutrijenta koji nam trebaju, a u uspješan partnerski odnos ili biznis dosljedno moramo ulagati svoje vrijeme i energiju.


Lako je zaključiti da nas disciplina vodi do onoga što želimo i samim time do života u kojem uživamo. Na kraju ipak niti sam taj rezultat nije toliko bitan kao proces. A proces je upravo to dosljedno pojavljivanje za sebe, iz dana u dan.


Ovo su 3 načina na koje možeš prakticirati nježnu disciplinu svaki dan:


1. Pokaži sama sebi da možeš računati na sebe. Kada odlučiš nešto napraviti (npr. vježbati 3x tjedno ili pojesti voće svaki dan) onda se toga zaista dosljedno drži. Tako ćeš uz izgradnju discipline i kvalitetne navike, zapravo izgraditi i svoje samopouzdanje i vjeru u sebe.


2. Dosljedno radi i dosljedno odmaraj. Disciplina se ne odnosi samo na posao ili one zadatke u kojima možda i ne uživamo previše. Kako se ne bi premorili, važno je da se dosljedno brinemo o sebi i kroz odmaranje i opuštanje. To može biti redovito šetanje prirodom, čitanje knjige, sađenje cvijeća...što god tebe opušta – radi to redovito!


3. Uskladi se s ciklusom. Umjesto da se stalno boriš sa svojim ciklusom, pokušaj što više možeš živjeti u skladu s njim. Budući da smo mi žene ciklična bića, normalno je da se nećemo svaki dan u mjesecu osjećati isto. Razine energije i naše raspoloženje fluktuira kroz mjesec, a samim time i naše želje i potrebe. Pokušaj pratiti svoj ciklus i ono što ti treba u pojedinoj fazi kako bi se osjećala najbolje.


Nadam se da sam uspjela dočarati moć nježne discipline u koju iskreno vjerujem. Već samo mala promjena u percepciji pojma disciplina može nam jako obogatiti život nekim novim navikama i ritualima u kojima ćemo iskreno uživati.


Ako želiš dosljedno raditi na usvajanju navike vježbanja joge i mindfulnessa iz svog doma, možeš se pridružiti mom online membershipu ZEN PODUZETNICA. Dobrodošle su sve žene koje žele kroz kratke sadržaje vježbati jogu, neovisno o tome jesi li poduzetnice ili ne.Autorica teksta: Lea


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page